lunes, 21 de agosto de 2017

BUDISME: EL PRINCIPE I LA VERITAT


«Aquesta és la veritat sobre el dolor: nàixer és dolor, envellir és dolor, emmalaltir és dolor, morir és dolor, ajuntar-se amb el que no ens agrada és dolor, separar-se del que estimem és dolor, no aconseguir el que desitgem és dolor [...] La causa del dolor és la set que porta a voler tornar a viure, a cercar el que ens agrada [...] Però perquè el dolor desaparega cal tallar amb aqueixa set d'existir, rebutjar-la, alliberar-se d'ella. El camí perquè desaparega el dolor té vuit parts: opinió correcta, pensament correcte, paraula correcta, activitat correcta, mitjans de vida correctes, esforç correcte, atenció correcta i concentració correcta. Est és el noble camí óctuple que extingeix el dolor i porta a l'alliberament.»
Sermó de Benarés.

Aquest és el  primer discurs que va pronunciar el Príncep Siddharta Gautama, el sermó de Benarés, en el parc dels cérvols. Diuen els budistes que en ell va començar a ensenyar el camí perquè tots es lliuren del sofriment i aconseguisquen el despertar que desemboca en el nirvana.

Resultado de imagen de Siddharta GautamaEl budisme va començar al nord de l'Índia fa prop de 2.500 anys. El budisme és un conjunt d'idees, més que una religió, que porten a l'alliberament de l'individu dels seus pitjors opressors: la ignorància, la cobdícia, l'odi…

Siddarhta Gautama va ser un príncep hindú que va viure entre el 560 i el 480 a. C. en l'Índia. El seu pare va intentar protegir-ho de qualsevol coneixement del sofriment, però ell abandonó la seua llar per a trobar com era la vida en realitat. Trobar la veritat era com eixir de la foscor cap a la llum. Per aquesta raó, va arribar a ser conegut com Buda, que significa “ el iluminador” o “ el que està despert”. Quan tenia 36 anys, després de llargs anys d'esforç i profunda meditació va aconseguir la Il·luminació. Per açò Buda és el terme que se li assigna a aquest prícip, el fundador del BUDISME.

A la seua mort va quedar establit el budisme en els seus tres components fonamentals: Buda, com a exemple; el dharma, com a manera de vida; i el sanga, que és la comunitat de budistes, que apareix com a referència i suport. És el que criden els tres refugis.

L'oració budista més comuna diu així: «Cerque refugi en el Buda, cerque refugi en el dharma, cerque refugi en el sanga».

No hay comentarios:

Publicar un comentario